V MOSTRA DE LES OLIVES TRENCADES I LA GARROFA DE BORRIOL I III FIRA GASTRONÒMICA KM 0: TRADICIÓ, SABOR I PRODUCTES LOCALS

V MOSTRA DE LES OLIVES TRENCADES I LA GARROFA DE BORRIOL I III FIRA GASTRONÒMICA KM 0: TRADICIÓ, SABOR I PRODUCTES LOCALS

Els dies 21 i 22 de setembre, Borriol es convertirà en l’epicentre de la gastronomia local amb la celebració de la V Mostra de les Olives Trencades i la Garrofa i la III Fira Gastronòmica Km 0. Aquestes jornades, organitzades per l’Ajuntament de Borriol, són un homenatge als productes autòctons i la rica tradició culinària del municipi, destacant dos dels ingredients més emblemàtics de la zona: les olives trencades i la garrofa.

Aquest esdeveniment està organitzat a través de la Regidoria de Turisme, dirigida per Josep Cristià Linares, i la Regidoria de Comerç, encapçalada per Alejandro Maireles, amb la col·laboració del veïnat, entitats i empreses locals, així com d’altres participants de la província de Castelló.

Amb aquesta mostra gastronòmica i fira es vol fer un reconeixement als esforços del nostre poble en la promoció de productes locals. Aquest esdeveniment serà una celebració dels sabors autèntics i de la tradició culinària que defineix Borriol i les terres de la província. Des de l’organització expliquen que “enguany no hi ha olives, però tastarem olis, menjarem coca fullà i descobrirem diferents productes de proximitat i usos dels nostres ingredients estrella de la mà de diverses persones del poble i voltants, productores, artesanes i hostaleres, així com altres entitats i empreses del sector que hi participen”. A causa de la sequera que està patint el territori, la producció d’olives ha estat escassa, per la qual cosa no hi ha suficient abastiment per a gaudir de les tradicionals olives trencades borriolenques com altres anys.

 

Programació del dissabte, 21 de setembre

Les activitats centrals es desenvoluparan a la carpa situada a la Plaça de la Torre, amb una àmplia varietat d’esdeveniments per a tots els gustos i edats.

  • 10:00 hInauguració oficial
    L’alcalde de Borriol, Hèctor Ramos Portolés, acompanyat pel regidor de Comerç, Alejandro Maireles, i el regidor de Turisme, Josep Cristià Linares, donarà el tret de sortida a la V Mostra de les Olives Trencades i la Garrofa. Durant l’acte, es presentarà el tríptic “Gastronomia de Borriol” per part de la Regidoria de Turisme, amb una degustació de productes tradicionals borriolencs.

  • 10:30 – 13:00 hTast de dolços de farina de garrofa
    A la parada de l’Ajuntament i la Tourist Info de Borriol, es podrà degustar una selecció de dolços fets amb garrofa, gràcies a la col·laboració de l’Associació de Mestresses de Casa i Consumidors i l’Ajuntament de Borriol.

  • 10:30 – 13:00 hTast de productes de proximitat i derivats de l’oliva
    A la mateixa parada de l’Ajuntament, els visitants podran gaudir de productes locals derivats de l’oliva, també organitzat per l’Ajuntament de Borriol.

  • 11:00 – 12:00 hTaller infantil de fabricació d’espelmes decoratives amb oliva i garrofa
    Una activitat creativa per als més menuts, on aprendran a fer espelmes utilitzant olives i garrofa com a elements decoratius.

  • 12:30 hIII Concurs de tir de pinyol d’oliva
    Al carrer Almassora, tindrà lloc aquest divertit concurs organitzat per l’Ajuntament de Borriol. Els guanyadors rebran els seus premis a la carpa.

  • 17:00 hEntrega del premi del IV Concurs de Gastronomia Creativa amb Garrofa
    Les autoritats locals lliuraran el premi del concurs, seguit de l’entrega de distintius honorífics als col·laboradors locals jubilats o difunts dels últims cinc anys, com la Carnisseria Julio, Súper Valls, Forn de Gargallo i Forn de Silverio.

  • 17:00 – 19:00 hTast de dolços de farina de garrofa i batut de garrofa
    Novament, a la parada de l’Ajuntament i la Tourist Info, s’oferiran tastos de dolços i batuts elaborats amb farina de garrofa, a càrrec de l’Associació de Mestresses de Casa i Consumidors i l’Ajuntament.

  • 17:15 hDemostració d’elaboració de coques de xocolate de garrofa
    El Forn de Gargallo mostrarà com preparar aquestes delicioses coques.

  • 18:00 – 18:30 hTaller infantil d’elaboració d’hamburgueses amb garrofa
    Els més menuts podran participar en aquest taller impartit per la Carnisseria l’Antiga.

  • 18:30 hXarrada: “La Garrofera: passat, present i futur”
    A càrrec dels Amics del Palanques i la Tourist Info de Borriol, aquesta xarrada aprofundirà en la història i el futur de la garrofera.

  • 19:00 – 19:30 hTast de garrofa melosa
    La parada de Mos de Bresca oferirà aquest tast especial.

  • 19:30 h – Concert d’Ecocançons a càrrec dels Líquens
    El dia acabarà amb música en directe per part dels Líquens, un concert ple de ritme i sensibilitat ambiental.

Programació del diumenge, 22 de setembre (matí)

  • 10:00 – 13:00 hTast de dolços de farina de garrofa i productes de proximitat
    Durant tot el matí, continuaran els tastos a la parada de l’Ajuntament i la Tourist Info de Borriol, amb la col·laboració de l’Associació de Mestresses de Casa i Consumidors.

  • 11:00 hDemostració pràctica d’elaboració d’olives trencades
    Experts locals ensenyaran com preparar olives trencades seguint els mètodes tradicionals.

  • 12:30 hTast i harmonització: “Borriolenc, un gran oli per descobrir”
    L’Espai Pou de Beca oferirà un tast d’olis locals, destacant la qualitat i l’harmonia dels productes.

  • 14:30 hCloenda de la V Mostra de les Olives Trencades i la Garrofa
    Es donarà per finalitzada aquesta edició de la mostra i fira amb un acte de cloenda oficial.

Jornades gastronòmiques als establiments locals

Durant la mostra, es podran degustar especialitats als següents establiments locals:

  1. La Tapinxeria – Tarta de formatge amb farina de garrofa.

  2. Bar Mamiló – Brioix de pulled pork amb salsa de garrofa.

  3. La Cantina dels Iaios – Dolços amb farina de garrofa i olives trencades de Borriol.

  4. El Pou Taska-Bar – Hamburguesa amb garrofa.

  5. Restaurant Peraire – Panacotta de garrofa i abadejo al forn amb salsa d’olives trencades.

  6. La Cuina de Fernando (La Coma)– “Ferrero Rocher” d’ametla i garrofa.

  7. La Coma Corner (La Coma)– Amanida de burrata amb pesto i olivada.

  8. Mesón del Cordero (ctra. l’Alcora)– Croquetó de corder amb oliva trencada i coulant de garrofa.

 

III Fira Gastronòmica Km 0: Entitats participants

A la carpa de la Plaça de la Torre hi haurà paradetes amb productes de proximitat i artesania local, incloent-hi el Forn de Gargallo, L’Antiga Carnisseria, Mos de Bresca, la Tenda de Rosario, Castesan, el Bar Navarret, Mel ecològica de Parcs Naturals Mos de bresca, Pobill Ecològics, Melmelades artesanes La Posteta, cervesa artesana ecològica La Somniada, papereria i regals Detalls i la parada de l’Associació de Mestresses de casa i consumidors de Borriol en col·laboració amb la Tourist Info local i Ajuntament de Borriol.

IV Concurs Internacional de Gastronomia Creativa amb Garrofa

En paral·lel a la programació del cap de setmana, s’organitza la quarta edició del Concurs Internacional de Gastronomia Creativa amb Garrofa per promocionar l’ús gastronòmic d’aquesta llegum, premiant les millors elaboracions culinàries que utilitzen com a base aquest ingredient autòcton.

Podran participar persones no professionals i col·lectius locals. Les inscripcions es podran realitzar fins al 20 de setembre a l’Oficina d’Informació Turística i les elaboracions, realitzades de manera casolana, es presentaran el 21 de setembre. El jurat valorarà les creacions segons criteris com sabor, originalitat i ús de productes locals. Els guanyadors seran anunciats el a les 17:00 h a la plaça de la Torre.

Baixa’t les bases del III Concurs de Gastronomia creativa amb garrofa de Borriol.pdf

 

Un cap de setmana per gaudir i descobrir Borriol

No et perdes aquesta V Mostra de les Olives Trencades i la Garrofa ni la III Fira Gastronòmica Km 0, una oportunitat única per gaudir de la rica tradició gastronòmica de Borriol, els seus productes locals i l’esperit acollidor d’aquest municipi, descobrir nous sabors i reconéixer la importància dels productes de proximitat en la nostra cultura i la seua relació amb l’ecologia i el territori.

 

Descarrega el díptic amb la programació:

DÍPTIC_V Mostra de les olives trencades i la garrofa Borriol_2024