BORRIOL CELEBRA EL 125 ANIVERSARI DE LA SEUA HISTÒRICA FONT AMB UN CAP DE SETMANA PLE D’ACTIVITATS

BORRIOL CELEBRA EL 125 ANIVERSARI DE LA SEUA HISTÒRICA FONT AMB UN CAP DE SETMANA PLE D'ACTIVITATS

Borriol, un pintoresc poble amb arrels profundes en la història de la província de Castelló, es prepara per a commemorar un esdeveniment molt especial: el 125 aniversari de la icònica Font de la Plaça de la Font. Des de la seua inauguració en 1899, aquesta font ha sigut un símbol de la identitat del poble i un testimoni de la seua evolució. Per a celebrar aquesta fita, el municipi ha organitzat una sèrie d’actes culturals i artístics del 25 al 26 d’octubre, que prometen atraure tant al veïnat com a visitants de tota la regió.

Història de la Font: un llegat que perdura

La Font, situada en el cor del poble enfront de l’edifici consistorial, té una rica història. Construïda en 1899 per picapedrers locals segurament sota la direcció de l’arquitecte d’Almassora Lluís Agost, es va convertir en el principal lloc de proveïment d’aigua de Borriol. Des de llavors, ha sigut escenari de vicissituds, motins i celebracions, sobrevivint fins i tot a intents d’eliminació, com l’ocorregut en 1960 quan la població es va revoltar per a mantindre-la, ja que es pretenia retirar-la a causa de l’arribada de l’aigua corrent als habitatges. La font destaca per la seua bassa circular i les seues trenta canelles d’aigua, així com per la seua decoració amb panells en relleu que representen els punts cardinals i símbols significatius per al poble, com l’escut municipal, el gall que simbolitza la resurrecció de Crist, i Sant Pasqual Bailón, patró de la font. Tot el conjunt està rematat per una creu de forja i envoltat per un artístic reixat de ferro, obra de Vicente Colom Bou.

L’Ajuntament ha fet una crida al veïnat demanant la seua col·laboració per recopilar la memòria viva de la història de la Font a través de testimonis escrits o orals i fotografies que es podran enviar al correu electrònic cultura-festes@borriol.es amb l’assumpte “125 aniversari de la Font” fins al dia 25 d’octubre.

Programació dels actes

Per a commemorar l’aniversari, l’Ajuntament de Borriol ha preparat una variada programació d’activitats que tindrà lloc en l’emblemàtica Plaça de la Font:

  • Divendres 25 d’octubre

    • 20.00 h: La plaça s’omplirà d’art i cultura amb la representació teatral de La quiniela de Manuel Falcó, en una versió especial traduïda al valencià. La companyia Nueva Jerusalén, coneguda en la localitat per la seua representació anual de La passió durant la Setmana Santa, serà l’encarregada de l’espectacle.

  • Dissabte 26 d’octubre

    • 11.00 h: Els més joves podran participar en l’activitat artística ‘Dibuixa la nostra font’, destinada a xiquets i adolescents d’entre 6 i 14 anys. L’esdeveniment es dividirà en diferents categories segons el cicle escolar, i els participants rebran el material necessari per a realitzar els seus dibuixos, els quals seran exposats públicament en finalitzar.Inscripcions fins al 24 d’octubre a http://bit.ly/dibuixafont

    • 18.00 h: Es durà a terme el repartiment d’un obsequi commemoratiu a totes les persones assistents, com a record del 125 aniversari de la Font.

    • 18:30 la peça de videoart ‘30 canelles & enyorances de la Font de Borriol’ que ha fet la creadora Elisa Merino sobre els records de la Font de 30 persones;
    • 19.00 h: El dia culminarà amb l’espectacle musical Gegants pel Mediterrani. Un viatge d’anada i tornada, a càrrec del grup Xarançaina. Aquesta agrupació castellonenca, reconeguda pel seu innovador ús de la dolçaina i el tabal, oferirà una actuació que combina la tradició musical amb registres més contemporanis i multidisciplinaris.

  • Diumenge 27 d’octubre

    • 12.00 h: l’arqueòleg Joan Palmer conduïrà una tertúlia amb els veïns i veïnes al voltant de la Font en la qual s’intercanviaran anècdotes i records sobre la història del monument entre els presents i també gràcies a la col·laboració de les persones que hagen compartit informació sobre la història de la Font responent a la crida feta des de l’Ajuntament per a rescatar de l’oblit els testimonis i la memòria oral dels seus protagonistes.

Un homenatge a la història i la cultura de Borriol

La Font de la Plaça de la Font no sols és un monument històric, sinó també un punt de trobada per als veïns i un lloc on s’han forjat records i tradicions. Des de les festes i enramades dels quintos fins a ser una font d’inspiració per a artistes i poetes, aquesta font ha mantingut la seua rellevància al llarg dels anys. La celebració del 125 aniversari és una oportunitat perquè tant la ciutadania de Borriol com les i els visitants gaudisquen d’un cap de setmana replet de cultura, història i diversió.